El Consorci Museu Marítim de Mallorca impulsava el 2019 la realització d'un Pla Director per donar compliment al dictat de la Llei 4/2003 de museus del Govern de les Illes Balears. El Pla ha d'esdevenir una eina fonamental de planificació i gestió del centre; considerant les col·leccions, l'entorn en què treballa, els objectius i els públics als quals s'adreça, defineix un posicionament i estableix les directrius que han d'orientar l'acció del Museu els propers anys.
El Museu Marítim de Mallorca té l'origen en el Museo Marítimo de Baleares, fundat el 1951 però tancat al públic vint anys després. El rellançament del projecte va ser impulsat per un procés de participació popular que el Pla va considerar imprescindible de recollir: va partir de la conversa i entrevista amb els agents implicats, i disposa els mecanismes per garantir la continuïtat d'aquesta partipació en les diverses línies d'actuació i funcions del Museu.
A l'espera d'una seu definitiva, el Museu Marítim de Mallorca treballa en aquesta nova etapa amb una seu principal a l'edifici Ses Voltes de Palma, i amb la subseu del Museu de la Mar de Sóller, d'acord amb una filosofia en què l'àmbit d'interès s'estén al conjunt del territori de l'illa de Mallorca. El Pla Director estableix un programa expositiu que dóna veu al patrimoni moble però també a l'immaterial, i s'adapta als espais disponibles i, en particular, a la provisionalitat i configuració arquitectònica de Ses Voltes.
Client: STOA, per a Consorci Museu Marítim de Mallorca.
Data de realització: 2019-2020.